Aalmseer – Woensdagochtend 24 april is de Reuzenbol ‘Bloemstilleven’ onthuld voor het bezoekerscentrum bij Royal Flora Holland in Aalsmeer

Vanochtend is de Reuzenbol ‘Bloemstilleven’ van mij onthuld. De bol is gebaseerd op de 17e eeuwse bloemstillevens van o.a. Rachel Ruysch (1664-1750) en Jan Davidz de Heem (1606-1684). Ruysch was een van de succesvolste stillevenschilders uit de 17e eeuw. Een bloemstilleven van Ruysch bestaat altijd uit een zorgvuldig gecombineerd boeket waarbij elke afzonderlijke bloem zichzelf is. De achtergrond is donker, in tegenstelling tot de bloemstillevens van bijv. Jan van Huijsum. Hierdoor wordt de vorm van de bloemen geaccentueerd. Ik heb dit soort schilderijen altijd fantastisch gevonden en raak erdoor geïnspireerd, dus toen ik dit idee mocht uitvoeren op zo’n groot oppervlakte, liet ik me dat geen twee keer zeggen. Rachel Ruysch schilderde tot haar 86e door en ook dát inspireert me!

Dit is de 6e Reuzenbol, die ik heb geschilderd en onthuld is. Ik heb de volgende bollen ook nog geschilderd:

  1. De eerste Reuzenbol ‘Smile’ – geplaatst bij de Intratuin in Lisse.
  2. De Reuzenbol ‘Op pad’ – geplaatst bij het gemeentehuis in Sassenheim.
  3. De Reuzenbol ‘Bloembollenkeuringsdienst’ – geplaatst bij de BKD in Lisse.
  4. De bol ‘Dirk gaat uit zijn bol’ – geplaatst bij appartementcomplex Teylingervaart in Sassenheim
  5. en de bol ‘Dorpshart’ – geplaatst in het centrum van Lisse.

Voor mij geen onthullingen meer, mijn werk voor het project ‘Giant Tulip Bulbs’ zit erop. Het was een fantastische ervaring en ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van de groep schilders, die dit hebben neergezet.

Reuzenbol 'Bloemstilleven'
Reuzenbol 'Bloemstilleven'
Reuzenbol 'Bloemstilleven'
Reuzenbol 'Bloemstilleven'