Pakje Kunst Leiden

Vanaf 7 april 2018 hangt er een Pakje Kunst automaat in Galerie Café de Leidse Lente en sinds 29 feb 2024 ook bij Eet- Drink- en Kunstlokaal ‘Vooraf en Toe’.

Nu roken steeds meer aan populariteit verliest, raakt menig sigarettenautomaat werkeloos. Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg, die oude, omgebouwde, mechanische sigarettenautomaten als cultureel erfgoed hergebruikt met als doel kunst dichter bij de mensen te brengen. Pakje Kunst doorbreekt het traditionele veld van de kunsten, door deze aan te bieden in het formaat van een pakje sigaretten uit de oude mechanische sigarettenautomaten, om locale kunstenaars meer bekendheid te geven. In een doosje kun je iedere kunstvorm tegenkomen.
Met € 4,- is een
Pakje kunst goedkoper dan een pakje sigaretten en nog eens gezonder ook. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing.

Ik ben regiobeheerder en 1 van de ruim 30 kunstenaars, die werk maken voor de automaat in Leiden. Wil je meer informatie over Pakje Kunst Leiden, volg ze dan op Facebook of Instagram of mail naar pakjekunstleiden@gmail.com

Van de mensen, die tot nu toe al een pakje hebben getrokken, horen we dat ze het een geweldige ervaring vinden. De spanning bij het kiezen van 1 van de 8 lades, de lade open trekken en vervolgens het pakje openen om te zien of het kunstwerkje aansluit bij je smaak. Het geeft een nostalgisch gevoel, zoals we vroeger naar de kauwgomballen automaat liepen.

Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als extraatje bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, etc. Pas echter op! Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, etc.

Hieronder een verzameling van kunstwerkjes, die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt voor Pakje Kunst Leiden.