“Hoe maak je een collage?”. Deze vraag wordt me vaak gesteld, dus ik zal proberen een tipje van de sluier op te lichten.

Wat is een Collage

Een collage is een kunstvorm, die gebruik maakt van beelden en woorden van anderen voor het creëren van een nieuwe compositie en een nieuw verhaal.

Werkwijze

Ik maak hele persoonlijke collages, wat betekent dat ik me eerst verdiep in het onderwerp. Dit doe ik door een gesprek met de opdrachtgever en door me in te lezen op de persoon of het bedrijf.

Daarna ga ik aan de slag; zoek knipsels en teksten en combineer dit met de spullen, die ik aangeleverd heb gekregen (denk aan logo, foto’s, vakbladen etc.), die ik van de opdrachtgever krijg.

Ik begin op het doek met een onderschildering, om de proporties goed te krijgen en zodat ik weet waar de schaduw zal vallen. Daarna begin ik met plakken.

Eindresultaat

Het resultaat is een portret opgebouwd uit alles wat met het onderwerp te maken heeft. Het doel is geen portret met 100% gelijkenis, ik streef ernaar de essentie van het onderwerp in het portret te brengen.

Hier een voorbeeld van een collage die ik heb gemaakt voor het bedrijf Bayards Aluminium constructies. Het schilderij is gebaseerd op een foto van een werknemer en in het schilderij zijn terug te vinden; foto’s van werknemers, werktekeningen, producten, citaten van werknemers, feiten over aluminium etc.

Van veraf een schilderij, van dichtbij een verhaal.

Wil je meer voorbeelden zien van collages, die ik in opdracht heb gemaakt. Klik dan op de knop hieronder.