Woensdag 21 juni is de Reuzenbol ‘Bloembollenkeuringsdienst’ onthuld bij de BKD in Lisse.

De Reuzenbol is door het personeel, ondersteund door Anthos en de KAVB, geschonken aan het bedrijf ter ere van het 100-jarig bestaan van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD). De bol is onthuld door Kees van Ast (voorzitter van de BKD). De Reuzenbol, vertelt het verhaal van de BKD. Sinds 1923 is het keuren van bloembollen de kerntaak van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) in Lisse. Dit gebeurt via veldkeuringen, laboratoriumonderzoek en im- en exportinspecties. BKD bevordert de kwaliteit van bloembollen, ondersteunt de markttoegang en geeft (inter-) nationaal waarborgen voor de kwaliteit van bloembollen. De bol is geplaatst voor het kantoor van de BKD op de Zwartelaan 2 in Lisse.

Ik kreeg de opdracht om een Reuzenbol voor de BKD te schilderen, waarop het verhaal van het bedrijf moest terugkomen. De BKD bestaat 100 jaar en voor die gelegenheid wilde het personeel een kado aanbieden aan de directie. Ze wilden er in ieder geval een wereldbol op, die gedragen werd door meerdere handen, om aan te geven, dat zij een verbinding zijn tussen de bollenkwekers en de bedrijven, die de bollen kopen over de gehele wereld. In het bedrijf hangen veel mooie foto’s van alle werkzaamheden van de BKD, die als inspiratie konden dienen voor het verdere ontwerp, maar hoe verbind je een bollenveld met een laboratorium?
Mijn voorstel was om het logo van de BKD te nemen en in dit logo de verschillende werkzaamheden te schilderen. De bol uiteraard in de kleur blauw van de BKD en het topje is geschilderd in de kleuren van het laboratoriumgebouw van de BKD.

Hoeveel Reuzenbollen heb ik al geschilderd

Dit is de 6e Reuzenbol, die ik heb geschilderd, maar pas de 2e die buiten geplaatst is. De eerste bol ‘Smile’ die in maart 2022 onthuld werd, staat bij de Intratuin in Lisse en over 2 weken wordt mijn 3e bol ‘Op pad’ onthuld bij de gemeente in Teylingen. Het blijft een hele leuke uitdaging om mee te werken aan dit project ‘Giant Tulip Bulbs’