Krachtige collages in 2 verschillende stijlen

Van 31 januari t/m 15 april is de expositie ‘Paper art’ van Nicolien Fiere en mij te bezichtigen in het Pieter de la Court gebouw in Leiden. Krachtige collages in 2 verschillende stijlen.

Collages vertellen een verhaal. Elke keer als je ze bekijkt, zie je weer iets nieuws. In de expositie ‘Paper-art’ bundelen Nicolien Fiere en ik onze krachten en laten zien dat kunstwerken geen verf nodig hebben om van het doek te spatten. Beide maken we paper art, maar dan allebei net even anders.

Nicolien Fiere uit Heinenoord creëert paper arts met eerder vertelde verhalen en afbeeldingen uit oude boeken en tijdschriften. Het liefst maakt zij portretten van vrouwen die kracht uitstralen. De paper arts worden opgebouwd uit verschillende lagen en verschillende soorten papier. Een metafoor voor het karakter van mensen, dat ook uit meerdere lagen bestaat. Haar collages worden op papier gemaakt en daarna ingelijst in een lijst met glas ervoor.

Mijn werkwijze is net iets anders, ik maak collages, opgebouwd uit beeldmateriaal en teksten, die allen iets met het onderwerp te maken hebben. Het doel is niet direct een portret met 100% gelijkenis, maar juist de essentie van de geportretteerde in beeld te brengen. In tegenstelling tot Nicolien, die haar vormen knipt met een schaar, scheur ik alles in de gewenste vorm en plak ik het op canvasdoek, waarna het voorzien wordt van een baklijst.

Beiden hebben we mee gedaan aan de wedstrijd ‘Lang leve Rembrandt‘ van het Rijksmuseum in 2019, deze 2 werken hangen naast elkaar. Ook hebben we beide een portret van koningin Maxima gemaakt, ook deze portretten hangen naast elkaar. Hier is onze verschillende werkwijze heel goed in terug te zien.

De expositie is te bezichtigen van 31 januari t/m 15 april 2022 en is verdeeld over 2 verdiepingen in het gebouw. In de gang naar het restaurant en in het restaurant hangen werken, in de gang naar de docentenkamers (bij de servicebalie) en op de 1e verdieping kun je de collages bewonderen.
Locatie: Universiteit Leiden, Faculteit der sociale wetenschappen, Pieter de la Courtgebouw, Wassenaarseweg 52, Leiden. Je kunt het universiteitsgebouw vrij binnenlopen *) tijdens openingstijden (07:00-22:00 uur).
*) let op: in het gebouw dien je een mondkapje te dragen.

bron: Leids Nieuwsblad – januari 2022